Şifrem?
127 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Kurtuluşumuzun 88. Yılı Törenlerle Kutlandı
Balıkesir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 88'inci yıldönümü büyük bir coşkuyla kutlandı.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

Vali Yılmaz Arslan, Belediye Başkanı İsmail Ok ve Garnizon Komutanı Korgeneral Tevfik Özkılıç ile milletvekillerinin de izlediği törene çok sayıda vatandaş ilgi gösterdi. Törenin resmi geçit bölümünde avcılar kulübü üyeleri havaya ateş açtı. Bu sırada bayrakların asılı olduğu uzun ip silahın isabet etmesi sonucu kopup yere düştü. Bayramın en renkli yüzü yine korkunç suratlarıyla Tülü Tabaklar ve kukla deve oldu.

Kurtuluş törenleri sabah Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başladı. Hükümet binasında Vali, Garnizon Komutanı ve Belediye Başkanı'nın tebrikleri kabul etti. Subay Orduevi'nde Garnizon Komutanlığına şükran ziyaretinde bulunuldu. Daha sonra stadyum önünde başlayan törenlere halk geniş katılım gösterdi. Şehrin düşman işgalinden kurtuluşunun temsili olarak canlandırıldığı törende esaret altındaki üzeri Türk bayrağı sarılı genç kız düşman milislerinden kurtarıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Vali Yılmaz Arslan, Garnizon Komutanı Korgeneral Tevfik Özkılıç ve Belediye Başkanı İsmail Ok, halkı ve tören birliklerini selamlayıp bayramlarını kutladılar. Günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Belediye Başkanı İsmail Ok, tarihinde hiç bir cephede savaş kaybetmeyen Osmanlı Devleti'nin önüne, Avrupalı emperyalist güçler tarafından (1. Dünya Savaşı'nda müttefiklerinin yenik sayılması dolayısıyla) Sevr denilen ve Anadolu coğrafyasından Türklüğü tasfiye projesi olan bir fatura koyduklarını belirtti. Başkan Ok, "Bu durumda Türk Milleti'nin önünde iki yol kalmıştı, ya boyun eğip meçhul olmayan sonunu bekleyerek vatanını, namusunu ve varlığını kan içicilerin insafına bırakacak, ya da kanında, geninde var olan en yüce insanlık değerinin sesine uyup, tarih boyunca yaptığı gibi hür ve bağımsız yaşamanın gereğini yapacaktı. O günlerde Batı'nın uşaklığına soyunmuş, aydın geçinen gafillerin, hatta hainlerin, milli birliği bozucu ve yıkıcı faaliyetlerine, fırsatı ganimet bilip Türk Milleti'nin başına çullanan hainlere, Ermeni ve Rum azınlığın sabotaj ve saldırılarına rağmen 'Kurtuluş namlunun ucundadır' diyen Balıkesirliler ve Türk Milleti şiarına yakışanı yapmıştır" dedi. Balıkesir'in Alaca Mescit'te 41 bayrak adamın önderliğinde İstiklal Savaşı'nın ilk teşkilatlı direniş hareketini başlattığını hatırlatan Başkan Ok şöyle devam etti; "Bu mübarek şehir, devlet gibi organize oldu, asker topladı, vergi koydu, disiplinli direnişin en güzel örneğini verdi. Bununla kalmadı, başka kongrelere örnek teşkil etti ve yeni Türk Devleti'nin kuruluşunda küçük ama harika bir model teşkil etti. Yiğit, mert insanların, yani Kuva-yi Milliye'nin şehri Balıkesir, verdiği kutsal mücadelenin mükafatını 6 Eylül 1922 günü, düşmanı bu topraklardan ebediyen kovarak gördü. O günlerde düşmanı ve ihaneti yenen Türk Milleti ve Balıkesirli, daha sonra cehaleti ve sefaleti de yenmeyi başardı. Sevgili Balıkesirliler, mübarek İnsanlar, Cenab-ı Allah bizleri bir daha Kurtuluş Savaşı yapmak zorunda bırakmasın. Ocağınız şen, gününüz mutlu, bayramınız kutlu olsun. Ne mutlu Türk'üm diyene."

Başkanın konuşmasının ardından Endüstri Meslek Lisesi Halk Oyunları Ekibi Balıkesir yöresine ait İkili Güvende ve Balıkesir Bengisi oyunlarını sundu. Resmigeçit töreninde okullar, kamu kurum ve kuruluşları protokolü ve halkı selamladı. Bu sırada Dinkçiler Mahallesi Avcılar Kulübü üyeleri silahlarıyla ateş açarken tören alanını süsleyen bayrakların olduğu ipi tesadüfen vurarak yere düşürdü. Protokol üyeleri ve vatandaşlar şaşırdıkları olayı tebessümle izledi. Öte yandan avcıların seri şekilde havaya ateş açmaları üzerine silah sesleri töreni izleyen bayan basın mensuplarını korkuttu. Çığlık atan bayanlar birbirine sarıldılar. Milli mücadele yıllarındaki gibi kağnı arabası eşliğinde mermi taşıyan kadınların geçişini muharip gaziler izledi. Balıkesir'in kurtuluş coşkusunu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile mecliste grubu bulunan ve bulunmayan diğer siyasi partilerin genel başkanları da mesaj göndererek kutladılar.

TÜLÜ TABAKLAR YİNE KORKUTTU
Balıkesir'in düşman işgalinden kurtuluş törenlerinin en renkli anı yine korkunç suratları ve pis giyimleriyle Esnaf ve Sanatkarlar Odası'na bağlı "Tülü Tabak" adı verilen dericilerin geçişi oldu. Milli mücadele yıllarında düşman birliklerine karşı onları korkutma ve yıldırma yoluyla psikolojik savaş uyguladıkları bilinen Tülü Tabaklar, gösterilerini yaptıktan sonra bayrama gelen vatandaşların üzerlerine yürüyüp yüzlerine karalar sürerek onları korkutmaya çalıştı. Özellikle çocuklar korkunç kara suratlı Tülü Tabakları görünce korkup gözyaşına boğuldu. Ardından kukla deve gösterisi de halkı eğlendirdi. Resmi kutlamaların ardından Tülü Tabakları konu edinen bir fotoğraf sergisi açıldı. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından açılan fotoğraf sanatçısı Can Akın'ın, "Balıkesir'de Tülü Tabaklar" konulu fotoğraf sergisine o ünlü halleriyle katılan ve yine halkı korkutan Tülü Tabaklar önceki bayramlarda çekilen fotoğraflarını görünce sevindiler. Serginin 15 Eylül'e kadar açık kalacağı bildirildi.

Balıkesir'in düşman işgalinden kurtuluşu münasebetiyle gün içinde çeşitli etkinlikler düzenlendi.

07.09.2010

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler























Son Günlerin Haberleri
20.04.2024 Tarihli Haberler
19.04.2024 Tarihli Haberler
18.04.2024 Tarihli Haberler
17.04.2024 Tarihli Haberler
16.04.2024 Tarihli Haberler
15.04.2024 Tarihli Haberler
14.04.2024 Tarihli Haberler
13.04.2024 Tarihli Haberler
12.04.2024 Tarihli Haberler
11.04.2024 Tarihli Haberler
10.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Kurtuluşumuzun 88. Yılı Törenlerle Kutlandı

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi